Skateboarddeal - Evura: 035 5446937

Skateboard in elkaar zetten

Een skateboard monteren lijkt op het eerste gezicht misschien lastig, toch valt dit in de praktijk best mee. Op deze pagina proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen hoe je snel een skateboard in elkaar zet. Voor het monteren van je skateboard heb je skateboard onderdelen en een aantal tools nodig. De benodigde onderdelen en tools zijn hieronder weergegeven.

1. Benodigde skateboard onderdelen

Uiteraard heb je de onderdelen nodig waarmee je een compleet skateboard samen wilt stellen. Ook heb je een aantal tools nodig waarmee je de onderdelen kunt monteren skateboard. De volgende skateboard onderdelen heb je in ieder geval nodig:

 • 1 Skateboard deck
 • 1 Vel passende griptape
 • 2 Trucks (incl as-moeren)
 • 8 Schroeven en moeren (voor bevestiging van trucks op het deck)
 • 4 Skateboard wielen
 • 8 skateboardoard lagers
 • 8 speed Rings
 • (Eventueel heb je 4 Spacers tussen de lagers in het wielen nodig)
 • (Eventueel heb je 2 risers / shockpads nodig, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur)

2. Benodigde Skateboard montage tools

De volgende tools heb je nodig:

 • 1 Skateboard tool (voor indrukken lagers en vastdraaien moeren)
 • 1 Kruiskop schroevendraaier
 • 1 Stanleymes

3. Hoe zet je een skateboard in elkaar

Nadat je de benodigde tools en skateboard onderdelen hebt verzamelt, kun je het skateboard monteren. Hoe zet je een skateboard in elkaar? Allereerst breng je de griptape op het deck aan, vervolgens bevestig je de trucks op het deck, daarna plaats je de lagers en spacers in de wielen en bevestig je deze aan de trucks.

3.1 Griptape op het deck aanbrengen

Als eerste haal je de folie van de klevende zijde van de griptape af, LET OP !!! bewaar deze folie !!! Deze heb je later nog nodig. Nadat de folie er af is houdt je de griptape met je vingertoppen aan de uiteinden vast boven het skateboarddeck. Zorg er voor zorgen dat je de griptape helemaal recht boven het deck houdt tot je het board niet meer ziet zodat de griptape er helemaal op past. Breng hierna de uiteinden iets naar elkaar toe zodat de griptape in het midden gaat buigen. Het gebogen middendeel van de griptape kun je dan op het midden op het board plakken. Vanuit het midden plak je daarna voorzichtig de rest van de tape op het deck en druk je met een platte hand zoveel mogelijk luchtbellen weg. Om alle tussenliggende luchtbellen helemaal weg te drukken leg je de folie waarvan je griptape hebt gehaald op de vastgeplakte griptape met de gladste zijde aan de bovenkant. Je kunt de griptape nu helemaal gladstrijken door met gebalde vuisten op het volledige oppervlak stevig over de folie heen te wrijven.

Als de folie eenmaal luchtbel vrij op het deck zit kun je de uitstekende stukken griptape van het board verwijderen. Dit gaat als volgt:
Druk met het midden van een schroevendraaier (of een andere stevige ronde pen) langs de zijkant van het deck. Hierdoor wordt de vorm van het deck zichtbaar en weet je waar je de overtollige stukken griptape af moet snijden. De snijlijnen zijn bekend, je kunt nu de overtollige stukken met een scherp stanleymes onder een hoek van 45 graden afsnijden

Meer informatie: Aanbrengen griptape

3.2 Trucks aan het deck bevestigen

Als eerste druk je de bevestigingsbouten door de griptape en deck op de plaats van de gaatjes (4 per truck) Daarna zet je de trucks met eventuele risers op de juiste plek onder op het board zodat de bouten ook door de gaatjes van de trucks steken. Dan draai je de moeren op de bouten met behulp van de skateboard tool en schroevendraaier zover vast tot de trucks stevig vast zitten.

Meer informatie: Skateboard trucks monteren

3.3 Lagers in de wielen plaatsen en aan de trucks bevestigen

Allereerst druk je de lagers in de wielen (eventueel met spacers). Daarna leg je de wielen, met aan beide zijden een speedring, om de asjes. Dan draai je de borgmoeren erop en schroef je deze vast. Let er op dat deze niet te los of te vast komen te zitten. Zitten de wielen vast? Dan ben je klaar om te skateboarden!

Meer informatie:
Skateboard lagers in wielen plaatsen
Skateboard wielen monteren