Skateboarddeal - Evura: 035 5446937

Skateboard lagers vervangen

Zijn je lagers versleten of ben je toe aan een lager-upgrade? dan is het tijd om je skateboard lagers te vervangen. Skateboard lagers vervangen betekend dat je eerst de (kapotte) lagers uit de wielen haalt en daarna de nieuwe lagers plaatst. Het vervangen van lagers gaat het gemakkelijkst met een bearing press, maar kan tevens met behulp van een skateboard truck.
Nieuwe lagers kunnen met -of zonder spacers geplaatst worden. Spacers zorgen er voor dat skateboard lagers ook zware (zijwaartse) druk aan kunnen. Voor extreme skateboarding is het gebruik van spacers dan ook zeker aan te raden.

Benodigde spullen bij vervanging van skateboard lagers

Bij het vervangen van skateboard lagers heb je naast een setje nieuwe lagers (eventueel met spacers) in principe geen speciale tools nodig. Het kan echter handig zijn om een bearing press te gebruiken, hiermee haal je de oude lagers in een handomdraai uit de wielen en zet je de nieuwe lagers er gemakkelijk weer in.

Skateboard lagers vervangen zonder tools

Haal eerst een wiel volledig los van de truck-as. Plaats daarna het losse wiel een klein stukje (paar millimeter) op de as, door het wiel vervolgens schuin te houden kun je de lager uit het wiel wrikken. Op deze manier wrik je eenvoudig alle lagers los van de wielen. Nadat alle lagers verwijderd zijn, is het verstandig om de wielen en trucks schoon te maken.

Plaats de nieuwe lagers door eerst één lager aan één zijde (lichtjes) in een wiel te drukken. Plaats vervolgens het wiel om de as van de truck en druk de lager het wiel in tegen de verdikking van de truck. Herhaal dit proces totdat alle wielen opnieuw zijn voorzien van lagers. Plaats indien gewenst (nieuwe of voorheen gebruikte) spacers tussen de lagers.

Skateboard lagers vervangen met bearing press

De lagers zijn er eenvoudig met een bearing press uit te halen. Draai allereerst een wiel los van de as. Plaats het wiel met lagers vervolgens om de achterste pin van de bearing press. Zorg er voor dat de verdikking van de pin aangrijpt achter de voorste lager in het midden van het wiel. Beweeg de hendel vervolgens naar voren zodat de lager uit het wiel komt. Herhaal dit proces totdat dat alle lagers uit het wiel zijn verwijderd. Wanneer de lagers uit de wielen zijn gehaald is het verstandig om de wielen en trucks goed schoon te maken.

Nieuwe lagers “pers” je eenvoudig in de wielen. Eerst druk je per wiel beide lagers (lichtjes) in het wiel, indien gewenst plaats je de (nieuwe of reeds gebruikte) spacers tussen de lagers in het midden van het wiel. Haal de hendel van de bearing press naar achteren en plaats het wiel met lagers om de lange pen. Haal de hendel van de bearing press naar voren en begeleid de pen gelijktijdig in de holle pen. Druk de hendel stevig naar beneden totdat de lagers volledig in het wielen zijn gedrukt. Herhaal dit proces totdat alle wielen voorzien zijn van nieuwe lagers

Een bearing press vindt je hier.

Gerelateerde pagina's:
Skateboard lagers plaatsen
Skateboard wielen monteren
Welke skateboard lagers kiezen