Skateboarddeal - Evura: 035 5446937

Welk skateboard deck kiezen

Er bestaan vele soorten skateboard decks. Om je wegwijs te maken proberen we je op deze pagina zo veel mogelijk te informeren over de verschillen zodat je eenvoudig het voor jou geschikte skateboard deck kiezen kunt.

De decks verschillen o.a. op de volgende onderdelen: Materiaal, Constructie, Shapes en Afmetingen. Om te kijken waar je per onderdeel rekening mee kunt houden voor de aankoop van het deck kun je per onderdeel bekijken welke eigenschappen het beste bij jou passen.

Skateboard deck materiaal en constructie

De meeste skateboard decks zijn gemaakt van meerdere gelamineerd lagen Canadian Maple, dit is een duurzame en enigszins flexibele houtsoort. Bij de (duurdere) decks van hoogwaardige (professionele) decks is dit hout extra zorgvuldig geselecteerd en zijn de lagen zodanig om en om opgebouwd (crossed) dat er een maximale sterkte wordt gecreëerd. Bij hoogwaardige decks zijn de houtlagen vaak cold pressed i.p.v hot pressed. Ook dit creëert extra stevigheid. De decks bestaan meestal uit 7 lagen. Sommige fabrikanten gebruiken meer lagen om het deck sterker te maken of juist minder lagen om het deck lichter en flexibeler te krijgen. Enkele (speciale) decks zijn voorzien van een toevoeging van kevlar of een ander “fiber” type. Hierdoor is het deck vaak lichter, sterker en flexibeler.

Voor een beginnende skateboarder hoeft de constructie vaak aan minder hoge eisen te voldoen dan voor de gevorderde skateboarder. Vaak volstaat een “standaard” 7 laags deck. Voor gevorderde en professionele skateboarders is de constructie vaak van groter belang. Omdat het deck bij deze gebruikers vaak zwaarder te verduren krijgt is een extra sterk (crossed en cold presses) voor deze groep aan te raden

Skateboard deck shapes (concave en pop)

Skateboard decks zijn verkrijgbaar in verschillende shapes. De verschillen zitten hierbij voornamelijk in de concave (low/mid/high) en de hoogte en schuinte (pop) van de nose en tail van het skateboard. De mate van de concave (low/mid/high) loopt vaak gelijk op met de hoogte van de nose en tail (low/mid/high).

Een Low of Mid concave deck is voor de meeste skateboarders het gemakkelijkst te controleren en besturen. Deze decks zijn ook het meest geschikt voor beginnende skateboarders. Ervaren (pro) skateboarders kiezen vaak op basis van persoonlijke voorkeur heel gericht voor een Low, Mid of High concave deck.

Skateboard deck maten

Skateboard decks zijn leverbaar in diverse lengte en breedte maten. Voor het bepalen van de juiste maat is meestal de breedte van het deck van belang. De lengte van het deck is vaak aan de breedte gekoppeld. Zo is een breed deck vaak langer dan een smal deck, en een smal deck vaak korter dan een breed deck. Voor beginnende en (gevorderde) allround skateboarders is de juiste deck maat eenvoudig te koppelen aan de lengte van de skateboarder. Voor (gevorderde) Vert en Street skateboarders is de maat hoofdzakelijk afhankelijk van het gebruik.

Deck maat voor beginnende en (gevorderde) allround skateboarder.

Voor beginnende skateboarders is de juiste maat eenvoudig aan de hand van de lengte van de skateboarder te bepalen. Ook voor skateboarders die van plan zijn om het deck voor zoveel mogelijk (vert/street) skateboard disciplines (allround skateboarding) te gebruiken is deze maat eenvoudig op basis van de lengte van de skateboarder te bepalen.

Maatschaal voor Beginnende en Allround skateboarders

Deck maat voor Street of Vert skateboarder

Voor Street en Vert skateboarders wordt de breedte-maat van een skateboard deck met name op basis van het gebruik bepaald.

Deck maat voor Street skateboarding

Een Street skateboarder zal door het gebruik van het skateboard op straat het beste een met een skateboard deck met een “medium” breedte uit de voeten kunnen. Kickflips en andere tricks op straat gaan het gemakkelijkst met een smal skateboard.

Deck maat voor Vert skateboarding

Vert skateboarding, het hoofdzakelijk skateboarden op ramps of in een pool, gaat door het groot oppervlak het gemakkelijkst met een breed skateboard.