Skateboarddeal - Evura: 035 5446937

Welke skateboard lagers kiezen

Skateboard lagers zijn een belangrijk onderdeel van je skateboard. Lagers zorgen er voor dat je skateboard soepel rolt en blijft rollen. Verschillen bij skateboard lagers zijn er voornamelijk op het gebied van materiaal, constructie, afwerkingsniveau en ABEC classificering. Skateboard lagersets hebben vrijwel altijd dezelfde maat. De universele standaard skate lager-set maat wordt aangeduid met het nummer “608”. Deze “608” lager heeft een totale diameter van 22 millimeter, een core diameter van 8mm en een breedte van 7mm.

Materiaal, constructie en afwerking van skateboard lagers

Skateboard lager setjes zijn van 7, 8 of 9 kogellagers voorzien en zijn vervaardigd van staal of keramiek. Duurdere lagersets zijn vaak iets beter afwerkt dan goedkopere setjes. Zo zijn duurdere setjes vaak extra afgedicht en beter beschermd tegen binnendringend vuil. Het materiaal en afwerkingsniveau is bepalend voor de mate waarin de lagers bestand zijn tegen intensief gebruik en behoefte hebben aan onderhoud.

Stalen skateboard lagers

Stalen lagersets zijn vaak voorzien van 7 of 8 stalen ingevette kogels die voor een soepele overbrenging zorgen. Stalen lagers zijn zeer duurzaam en erg voordelig in de aanschaf. Met enige regelmaat moeten deze lagers schoon gemaakt worden en opnieuw worden ingevet. Een ander nadeel van stalen lagers is dat deze bij zeer intensieve skate sessies zodanig warm kunnen worden dat ze licht kunnen vervormen. Bij met name professionele skateboarders kunnen deze problemen ontstaan. Voor de meeste skateboarders zullen stalen lagers echter een prima keuze zijn.

Keramische skateboard lagers

Keramische lagersets (ceramic skateboard bearings) zijn vrijwel altijd voorzien van 9 (licht ingevette) keramische kogels. Keramische lagers kunnen veel meer wrijvingswarmte aan en behoeven minder onderhoud dan stalen lagers. Keramische lagers zijn harder en rollen soepeler dan stalen lagers. Dit zorgt er voor dat de keramische skateboard lagers minder wrijving veroorzaken en effectiever zijn. Zelfs als er bij extreem gebruik wrijvingswarmte ontstaat zullen keramische lagers niet vervormen. De lagers blijven dus altijd effectief. Het nadeel van keramische lagers is dat deze een stuk duurder zijn dan stalen lagers. Voor veel (professionele) skateboarders wegen de voordelen van keramische lagers absoluut op tegen het prijsverschil.

ABEC waarde skateboard lagers

Anders dan je zou kunnen denken is een skate-lager met een hogere ABEC waarde niet van betere kwaliteit dan een skate-lager met een lagere ABEC waarde. Het verschil in waarde zit in het afwerkings-niveau van de lager. Een lager met bijvoorbeeld een ABEC-5 waarde is (iets) fijner afgewerkt dan een ABEC-3 lager. Dus hoe hoger de rating, des te hoger het afwerkings-niveau. Dit verschil is bij industriële toepassingen merkbaar en meetbaar, tijdens het skateboarden is dit niet of nauwelijks te merken.

Omdat de ABEC-rating vaak niet bepalend is voor skateboard lagers zijn er ook lager merken die de ABEC classificering buiten beschouwing laten. Lagers met een hoge rating (bijv. ABEC-7 of ABEC-9) zijn vaak iets zwakker en minder zwaar te belasten dan lagers met een lagere waardering. Daarom raden we skaters aan die hen skateboard zeer intensief gebruiken voor Verting of Streeting om een goed setje ABEC-3 of ABEC-5 lagers aan te schaffen. Deze lagers zijn vaak soepel genoeg en zullen niet snel breken.