Skateboarddeal - Evura: 035 5446937

Welke skateboard trucks kiezen

Skateboard trucks zijn er in vele soorten en maten. Trucks zijn essentiële onderdelen van je skateboard. Het type trucks bepaalt grotendeels hoe je skateboard stuurt en de manier waarop je controle op het skateboard uit kunt oefenen. Daarom is het van groot belang dat je trucks koopt die bij jou skateboard en skatestyle passen. Belangrijke thema’s zijn hierbij zijn het gewicht, de sterkte, hardheid van bushings en de afmetingen van de trucks.

Een greep uit onze Skateboard trucks collectie

Gewicht, sterkte en bushings van skateboard trucks

Het ontwerp van een skateboard truck is grotendeels bepalend voor het gewicht en sterkte van de truck. Een laag gewicht wordt vaak gecreëerd door bijvoorbeeld de hanger en kingpin te voorzien van (extra) holle ruimtes. Lichte trucks maken het totaal van je skateboard lichter zodat je het skateboard bijvoorbeeld gemakkelijker kunt flippen. Extra sterkte kan worden gecreëerd door kwetsbare delen te verdikken. Duurdere skateboard trucks zijn vaak iets sterker dan voordelige (basic) trucks. Met name gevorderde skateboarders belasten een skateboard vaak zwaar, vooral voor die skaters is het belangrijk om een (extra) stevig setje skateboard trucks aan te schaffen.

De op de kingpin geplaatste (upper en lower) bushings kunnen variëren in hardheid. Harde bushings (hardheid van bijv. 96A) zijn met name geschikt voor wat zwaardere skateboarders. Vanwege de minimale beweeglijkheid en grote directheid zijn harde bushings tevens zeer geschikt voor “technical riders” die veel street tricks uitvoeren. Met zachte bushings (hardheid van bijv. 81A) zijn je trucks gemakkelijker en dieper in te sturen. Deze bushings worden vaak gebruikt door riders die veel cruisen en carven. De meeste skateboarders zijn tevreden met medium bushings die een hardheid van rond de 91A hebben, deze bushings worden vaak standaard in skateboard trucks geplaatst.

De juiste skateboard truck afmetingen

Skateboard trucks zijn leverbaar in diverse hoogte en breedtematen. Smalle trucks maken je skateboard wendbaar en bijvoorbeeld gemakkelijker te flippen. Brede trucks kunnen je meer stabiliteit en (vert) speelruimte geven. De juiste skateboard truck-maat bepaal je hoofdzakelijk op basis van de breedte van je skateboard deck. Op een breed deck monteer je brede trucks, op een medium deck, medium trucks en op een smal deck, smalle trucks. Als maat gebruiken wij over het algemeen de Axle maat, dit is de totale breedte van een truck, weergegeven in inches.

Truck-maat op basis van Deck breedte

Skateboard trucks hebben vrijwel allemaal dezelfde standaard (medium) hoogte, dit is voor de meeste skateboarders de juiste maat. Enkele trucks zijn echter iets lager (dichter bij het deck) of iets hoger dan gemiddeld. Zo zijn Independent trucks in drie hoogtes verkrijgbaar (High, Mid en Low). Omdat hoge (High) trucks meer ruimte (dan gemiddeld) hebben tussen de axle en je deck kun je hierop grotere (cruise) wielen monteren. Standaard (Mid) skateboard trucks kun je ook verhogen door riser-pads tussen het deck en de trucks te plaatsen. Extra lage (Low) skateboard trucks kunnen je net iets meer controle geven bij street tricks. Omdat de afstand tussen de axle en het deck bij deze trucks vrij klein is kun je hier vaak alleen kleine wielen op monteren, anders heb je kans dat de wielen bij het sturen je deck kunnen raken (wheelbite).

Shock -of riser-pads bij skateboard trucks gebruiken

Voor een meer comfortabele ride worden er tussen de trucks en het deck vaak shock-pads geplaatst. Het voordeel van shock-pads is dat door ondergrond veroorzaakte schokken gedempt kunnen worden zodat je soepeler en stabieler over slechte wegen kunt cruisen. Nadeel van shock-pads is dat je iets minder controle hebt over je skateboard. De dikte van shock-pads zorgt voor een paar millimeter extra ruimte tussen de truck en het deck, hierdoor zou je in theorie iets grotere wielen kunnen plaatsen. Meer ruimte tussen deck en trucks kun je creëren door riser-pads te plaatsen, deze zijn vaak wat harder en dikker dan shock-pads. Riser-pads zijn in diverse maten verkrijgbaar en zorgen bij met name grotere diktes (bijv. 12mm pads) voor ruimte van (fors) grotere wielen.